tiistai 17. heinäkuuta 2012

Juustokakun perus ohje


Pohja:
200g Digestive keksejä
75g sulaa margariinia

1. Murenna Digestive-keksit
2. Sekoita keksimurskaan sula margariini
3. Leikkaa irtopohjavuuan pohjalle leivinpaperia
4. Kaada keksi+ margariini-seos vuuan pohjalle ja tasoita lusikalla

Täyte:
4 liivatetta
2rk kiehuvaa vettä
200g maustamatonta tuorejuustoa
1dl sokeria
3tl vaniljasokeria
2-3dl kuohukermaa

5. Sekoita sokeri tuorejuustoon
6. Aseta liivatteet astiaan, jossa on kylmää vettä, annan niiden olla siellä 5min
(ks. liivatteen käyttäminen )
7. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi
8. Kiehauta vesi ja mittaa se pieneen astiaan
9. Sekoita liivatteet kiehuvaan vetsitilkkaan
10. Sekoita liivate+vesiseos tuorejuustoon
11. Lisää tuorejuusto-seoksen joukkoon kermavaahto varovasti nostellen
12. Kaada seos nopeasti vuokaan ja tasoita pinta
13. Laita vuoka jääkaappiin 2-3 tunnin ajaksi, tai anna olla yön yli

Vaihtoehtoisia kuorrutteita löydät selaamalla blogini juustokakku tekstejä :)

keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Liivatteen käyttäminen


Liivatteen käyttäminen on helppoa,
kunhan jaksaa vaan opetella sekä mahdollisesti harjoitella sen käyttämistä :)



Liivatelehtiä myydään erilaisissa pakkauksissa (eri valmistajat),
mutta toimivat silti samalla tavalla.
Liivatteet ovat ihmisravinnoksi soveltuvaa gelatiinia.
Ne on valmistettu sian nahasta.
Käyttö:

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia.
Purista liika vesi käsin pois. Liota lehdet kiehuvaksi kuumennettuun,
pieneen vesimäärään.
Lisää liuos hyvin sekoittaen hyydytettävään nesteeseen.
Anna hyytyä kylmässä

Mango-juustokakku



Olen tässä taannoin tehnyt myös mango-juustokakun, ja näimpä haluankin tämänkin tänne teille jakaa :)

Katso ohje täältä: juustokakun perus ohje :)

Kuorrute:
2dl mango-sosetta (piltti)
2 liivatetta
2rkl kiehuvaa vettä


1.Aseta liivatteet kylmään veteen 5 minuutin ajaksi
2.Kiehauta vesi ja mittaa se pieneen astiaan
3. Sekoita liivatteet kiehuvaan vesitilkkaan
4. Sekoita liivate+vesiseokseen mango-sose
5. Kaada seos kakun päälle
19. Laita kakku hyytymään jääkaappiin 30min ajaksi tai anna olla pidempään
6. Nauti!

Mansikkatäyte (kakulle)



Tämä mansikkatäyte on hieman tämäkämpi, mutta tässä ei silti tarvitse käyttää liivatteita :)
Liivatteen "korvikkeena" tämäkkään lopputulokseen olen käyttänyt vaniljakreemi-jauhetta.

Ohje:

250g mansikoita
2dl kermaa
½ prk maitorahkaa
0,5dl vaniljakreemijauhetta.

1. Soseuta mansikat (haarukalla)
2. Vaahdota kerma
3. Sekoita kermavaahtoon soseutetut mansikat, maitorahka sekä vaniljakreemijauhe
4. Halutessasi voit lisätä sokeria maun mukaan
5. Levitä täyte


Ihanan raikas ja kesäinen täyte kakkuihin :)

Merkkipäivän kermakakku



Meillä tuli miehen kanssa tänään täyteen 1½-vuotta yhteiseloa, ja mikäs sen mukavampaa kuin tehdä kakku ja sen myötä hieman "juhlistaa" meitä :)

Ensin olin ajatellut että käytän koko keskiviikko päivän kakun tekemiseen, mutta toisin kävi. Jouduinkin siivoamaan sekä tiskaamaan, kun meille oli tulossa vieraita piipahtamaan keskiviikko iltana, mutta eipä tuo nyt haitannut. Kakusta vaan ei tullut juuri sellainen, kuin olisin halunnut, mutta seuraavaan kakkuun käytän sitten enemmän aikaa ja olen paremmalla ajalla luovampi :)

Kakun täytteen piti olla jotain aivan muuta, mitä se sitten loppuen lopuksi tuli olemaan, sekä koristuksien piti olla marsipaanikukkasia sekä hienot pursotukset, mutta plääh... tämä kakku nyt vaan on tällainen tylsä kakku, eihän siitä mihinkään enää pääse :)

Ohje:

4 munaa
1,5dl sokeria
1,5dl vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja
0,5tl leivinjauhetta

Riko kananmunat ja mittaa sokerit joukkoon ja aloita sähkövatkaimella vatkaaminen.

Jatka vatkaamista.... seos muuttuu hetken kuluttua paksummaksi.

Seos on valmista, kun sammutat vatkaimen ja nostat vispiläosilla seosta niin, että piirrät valuvalla seoksella seoksen pintaan numeron 8, jos numero jää pinnalle kohokuviolle, on seoksesi valmis.

Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot sekä leivinjauhe erillisessä astiassa ja sen jälkeen lisää ne siivilän läpi muna-sokeri seoksen joukkoon varovasti puukauhalla nostellen.

Tämän jälkeen taikina on valmis.

Voitele kakkuvuoka, sekä jauhota sen pohja sekä reunat korppujauhoilla.
Kaada taikina vuokaan ja laita uuniin.

Kakku paistetaan 175- asteisessa uunissa n.35-40minuutin ajan.

Testaa onko kakku valmis siten, että painat hammastikun/ puisen coctail tikun kakun keskelle ja jos tikkuun tarttuu taikinaa, ei kakku ole vielä valmis, jos tikkuun ei jää mitään, olet onnistuneesti saanut kakkupohjasi valmiiksi :)




Kakun täyttäminen sekä koristelu

Halkaisin kakun kahteen osaan sahalaitaisella veitsellä.

Asetin kakun pohja osan takaisin vuokaan ja kostutin sen vahvalla sekamehulla. Sen jälkeen valmistin täytteen ja kun täyte tuli valmiiksi, levitin sen pohjakerroksen päälle, jonka jälkeen asetin kakun päällisosan täytteen päälle ja kostutin.

Täytteenä minulla oli mansikkatäyte.

Koristelemiseen en ajan puutteen vuoksi voinut käyttää paljoa aikaa, joten vatkasin perus vispikerman vaahdoksi ja levitin kermavaahtoa ensin kakun päälle ja tasoitin sen.
Sen jälkeen aloitin pursottamaan kakun reunoja.
Reunojen jälkeen viimeisillä kermavaahdoilla pursotin vielä kakun päälle reunoille ympyrän.

Marsipaanista "taiteilin" laatta sydämen
sekä kaksi pientä ruusua.
Sydämeen kirjoitin meidän etukirjaimet kaupan
koristelugeeleillä.
Pienet violetit sydämet olen myös
tehnyt kaupan koristelugeeleillä.


Kakku ei ollut toivotun lainen koristuksiltaan, mutta maistui silti erittäin hyvälle :)






Voisilmäpullat



Alkoi tehdä ihan sairaasti mieli pullia, mutta en halunnut leipomisen olevan liian suttaisaa, joten ajatus korvapuusteista ei tullut kuuloonkaan, niimpä päätin että teen voisilmäpullia, ja sehän oli siistiä touhua kun ei tarvinnut taikinaa levittää pitkin pöytiä :D

Valmistin taikinan tuorehiivaa käyttäen ja annoin sen kohota reilun puoli tuntia.

Kohoamisen jälkeen aloin käsin ottamaan taikinakulhosta sopivia taikinapaloja ja niistä pyörittelin käsissäni samankokoisia pallosia pellille.

Tein pullia 3 pellillistä, ensimmäinen pellillinen oli isoja pullia ja kaksi muuta pellillistä olivat pikkupullia.

Jokaiselle pellille tein aina 9 pullaa.

Sen jälkeen kun olin kaikki 9 taikinapalloo saanu pellille, painoin peukalolla jokaiseen keskelle kolon. Koloihin laitoin nökäreen voita, jonka jälkeen voitelin pullat kananmunalla (rakenne rikottu) ja voitelun jälkeen laitoin voinökäreiden päälle vielä sokeria, sitten ei muutakun pelti uuniin ja odottamaan pullien valmistumista.





Ohje:

5dl maitoa
50g hiivaa
1rkl kardemummaa
2tl suolaa
1 muna
200g voisulaa
n. 15dl vehnäjauhoja


1. Mittaa maito kulhoon ja lämmitä se mikrossa kädenlämpöiseksi.
2. Murenna ja sekoita hiiva maitoon.
3. Mittaa maidon ja hiivan sekaan kardemumma, suola sekä muna
(varmista että munan rakenne menee rikki)
4. Sulata voi mikrossa ja kaada se muiden aineksien sekaan.
6. Lisää joukkoon jauhot ja sekoita. (aluksi puuhaarukalla ja lopuksi käsi sekaan)

Paista pullia 200-asteisessa uunissa n. 8-10 min

Sitten ei muutakun leipomaan ja nauttimaan ;)


maanantai 9. heinäkuuta 2012

Mansikka-juustokakku



Anoppi oli tulossa vierailulle, joten mitäs muutakaan olisin voinut tehdä, kuin leipoa ja näyttää mihin pystyn :D
Kyllä anoppi sitten kehuikin kakkua, joten taisin siinä onnistua :)

Aikani pohdittua päädyin juustokakkuun, ja sitten aloinkin penkomaan netistä ohjeita ja erilaisia koristelu tyylejä.

Kauppareissulla tarttuikin vaikka ja mitä mukaan ja suurinosa koristeluun ostamistani tarvikkeista jäikin käyttämättä, kun päädyin lopulta mansikoiden siivuilla koristeluun :)



Katso juustokakun ohje täältä: juustokakun perus ohje :)

Kuorrute:
Mansikka siivuja
3 liivatetta
3dl vahvaa mehua


1. Aseta liivatteet kylmään veteen 5 minuutin ajaksi
2. Pilko ja asettele mansikat kakun päälle
3. Valmista mehu ja kiehauta se kattilassa
4. Lisää kiehuvaan mehuun liivatteet ja sekoita hyvin
5. Kaada mehu-liivate-seos mansikoiden päälle (mansikka viipaleet saattavat nousta pintaan, mutta jos niitä yrittää painaa takaisin pohjaan, käy niinkuin minulle= täytteestä nousi pieni määrä päällishyytelön pinnalle)
6. Hyydytä jääkaapissa 3-4 tuntia (tai kunnes koet että kuorrute on hyytynyt kokonaan)

7. Irroita vuoka kakun ympäriltä ja nauti :P


Kuvassa näkyykin, kuinka alunperin 3 kerroksisesta kakusta tuli 4 kerroksisen näköinen. Harjottelua siis vielä vaatii, tuo kiilteen saaminen täydellisesti kakun pintaan, makuahan tuo ei onneksi haitannut :)

Korvapuustit



Idea leipomiseen lähti siitä, että jotain oli saatava
ja aloin tarkastella mitä kaapeista löytyykään.
Kaikki muut tarvittavat aineet pulliin löytyi,
paitsi hiiva, joten päätin lähteä lähikauppaan ostamaan hiivaa.


Siinä sitten tuumasta toimeen ja taikinan tekoon,
taikina kohoamaan vesihauteeseen astiassa.


Raha tilanne tässä vaiheessa kuuta ei ollut enää niin mahtava, 
oten oli pakko keksiä jotain mitä kaapin antimista voi tehdä + pienillä hankinnoilla kaupasta, mutta silti sellaista että maha täyttyy kun tarpeeksi syö.


Katsoin ohjeen yläasteelta saamastani kotitalouden kirjasta, ohje oli 25g hiivalle, mutta halusin käyttää koko hiivan, eli 50g joten tuplasin ohjeen.

En uskonut aluksi että onnistuisin pullien teossa,
koska yleensä mulla on aina joku mennyt siinä pieleen,
mutta tällä kertaa onnistuin, johtuuko kenties siitä,
että mieheni oli apuna keittiössä ;)

Pullia tuli monta pellillistä, yhteensä arviolta n. 30-35.
Ohjeessa luki että tuplamäärästä tulisi n.40 pikkupullaa,
mutta me ei ihan pieniä kaikista tehty,
sellaisia syötäviä, mutta ei liian isoja :)



Tässä teille ohje, jonka mukaan pullataikinan tein:


5 dl maitoa
50g hiivaa
2 kananmunaa
1,5 tl suolaa
1,5 dl sokeria
3-4 tl kardemummaa
12-14 dl vehnäjauhoja
1 dl öljyä


Ensin lämmitin maidon mikrossa kädenlämpöiseksi
(ei liian kuumaksi, tai hiiva menettää tehonsa eikä taikina nouse),
sen jälkeen murensin hiivapalan maidon sekaan samalla puuhaarukalla sekoittaen.
Joukkoon lisäsin munat, suolan, sokerin ja suurimman osan jauhoista,
sekoitin tässä vaiheessa vielä puukauhalla, koska seos oli vielä suht nestemäistä.
Sitten lisäsin jauhoja pikkuhiljaa ja kun taikina alkoi muuttua kiinteämmäksi, otimme mieheni kanssa puukauhan syrjään ja mieheni laittoi kätensä taikinaan ja alkoi vaivata. Viimeisenä lisäsin öljyn ja loput jauhoista.
Laitoin lavuaariin tulpan ja päästin sinne kuumaa/lämmintä vettä ja asetin taikina kulhon sinne ja peitin kulhon pyyhkeellä.
Sitten kun taikina oli noussut kunnolla
(annoin sen kohota n.30min)
rupesimme mieheni kanssa leipomaan.
Jaoimme taikinan ensin neljään osaan ja kaulitsimme ja valmistimme aina yhden osan kerrallaan pellille ja uuniin meneviä pullia.
Kun taikina oli kaulittu tasaisesti, voitelimme sen juoksevalla rypsiöljyvalmisteella (ajaa saman asian kuin sulatettu leivontamargariini,
mutta on vain helpompi käyttää) ja sitten ripottelimme sokeria ja kanelia kaulitun taikinan päälle, rullasimme taikinan rullaksi/pötköksi ja siitä sitten leikkasimme sopivia paloja taikinaa ja pistimme pellille.
Voitelimme pullat munalla ennen uuniin laittamista.


Uunissa meillä oli 200-astetta, pullat olivat uunin alimmalla tasolla n.15minuuttia.

Pullat onnistuivat hyvin ja nyt koti tuoksuu ihanalle vastaleivotulle pullalle :)

Pistäkäähän kommenttia tai vinkkejä tai ehdotuksia tulemaan, kaikki kommentit luen ja otan huomioon.

Kauraomenapaistos







Innostuin tekemään kauraomenapaistosta,
koska mieheni oli pyydellyt sitä jo monta päivää,
joten pitihän miehen toive toteuttaa.

Joten minä ihanana avopuolisona päätin ilahduttaa mieheni tekemällä hänelle hänen suurinta herkkuaan. Mieheni arvasi heti kaupassa aikeeni,
kun nappasin Pirkka-vihreitä omenoita-pussin
ostoskoriin sekä vaniljakastikkeen kylmähyllyltä.
Hän kysyi minulta epäillen aijonko tehdä kauraomenapaistosta,
ja myönsin että se on aikomukseni.
Hänen kasvoilleen levinnyt hymy sai minussa aikaan ihanan tunteen,
saan mieheni onnelliseksi ruuan kautta,
tosin eikös se joku sanonta olekin,
että "tie miehen sydämeen käy vatsan kautta" ??
Tässä tapauksessa se ainakin piti paikkansa.

Etsin pitkään ohjeita netistä, mutta mikään ohje ei minua täysin miellyttänyt...
Päätin siis soveltaa erilaisia ohjeita.

Ensin mieheni kuori kaikki Pirkka-vihreäomena-pussissa olleet omenat
ja minä siivutin ne veitsellä. Levitin omenalohkot voideltuun uunivuokaan tasaisesti.
Kun olin saanut kaikki omenat uunivuokaan ja vuuan pohja
oli kokonaan omenoiden peitossa, ripottelin omenoiden päälle
ensin kanelia niin että sitä oli ohut kerros ympäri vuokaa,
sen jälkeen ripottelin sokeria kunnes sitä oli tasaisesti
ohut kerros ympäri vuokaa. Seuraavana sulatin
leivontamargariinin mikrossa,
sekoitin sulaneeseen margariiniin sokeria,
kaurahiutaleita sekä siirappia.
Kun seos oli tasaista, levitin sen omenien päälle tasaisesti ja
laitoin vuuan uuniin.

Ohje:

1pss Pirkka-vihreitä omenoita (1kg = n.8kpl.)
Kanelia (maun mukaan, mutta ainakin niin, että vuuan peittää ohut kerros kanelia)

Sokeria (maun mukaan, mutta ainakin niin, että vuuan peittää ohut kerros sokeria)


Kauraseos:

200 g sulatettua leivontamargariinia (itse sulatin mikrossa)
n.1/2 dl sokeria

n. 1 rkl siirappia

kaurahiutaleita niin paljon, kunnes seos on tasaista eikä "lilluvaa" margariinia näy missään (itse en kaurahiutaleita mitannut, vaan kaadoin suoraan purkista)


Sitten paistos uuniin, astemäärä itselläni oli 200 ja paistos oli uunin alimmalla tasolla n. 25-30 minuuttia.


Annoin paistoksen hieman jäähtyä ennen nauttimista.
Kauraomenapaistoksen kanssa nautin vaniljakastiketta.

Tämä onnistuu varmasti kaikilta, nyt ei muutakun kokeilemaan ja laittakaa kommentteja siitä kuinka onnistuitte, tai jos tiedossanne on jokin parempi ohje :)