maanantai 9. heinäkuuta 2012

Korvapuustit



Idea leipomiseen lähti siitä, että jotain oli saatava
ja aloin tarkastella mitä kaapeista löytyykään.
Kaikki muut tarvittavat aineet pulliin löytyi,
paitsi hiiva, joten päätin lähteä lähikauppaan ostamaan hiivaa.


Siinä sitten tuumasta toimeen ja taikinan tekoon,
taikina kohoamaan vesihauteeseen astiassa.


Raha tilanne tässä vaiheessa kuuta ei ollut enää niin mahtava, 
oten oli pakko keksiä jotain mitä kaapin antimista voi tehdä + pienillä hankinnoilla kaupasta, mutta silti sellaista että maha täyttyy kun tarpeeksi syö.


Katsoin ohjeen yläasteelta saamastani kotitalouden kirjasta, ohje oli 25g hiivalle, mutta halusin käyttää koko hiivan, eli 50g joten tuplasin ohjeen.

En uskonut aluksi että onnistuisin pullien teossa,
koska yleensä mulla on aina joku mennyt siinä pieleen,
mutta tällä kertaa onnistuin, johtuuko kenties siitä,
että mieheni oli apuna keittiössä ;)

Pullia tuli monta pellillistä, yhteensä arviolta n. 30-35.
Ohjeessa luki että tuplamäärästä tulisi n.40 pikkupullaa,
mutta me ei ihan pieniä kaikista tehty,
sellaisia syötäviä, mutta ei liian isoja :)



Tässä teille ohje, jonka mukaan pullataikinan tein:


5 dl maitoa
50g hiivaa
2 kananmunaa
1,5 tl suolaa
1,5 dl sokeria
3-4 tl kardemummaa
12-14 dl vehnäjauhoja
1 dl öljyä


Ensin lämmitin maidon mikrossa kädenlämpöiseksi
(ei liian kuumaksi, tai hiiva menettää tehonsa eikä taikina nouse),
sen jälkeen murensin hiivapalan maidon sekaan samalla puuhaarukalla sekoittaen.
Joukkoon lisäsin munat, suolan, sokerin ja suurimman osan jauhoista,
sekoitin tässä vaiheessa vielä puukauhalla, koska seos oli vielä suht nestemäistä.
Sitten lisäsin jauhoja pikkuhiljaa ja kun taikina alkoi muuttua kiinteämmäksi, otimme mieheni kanssa puukauhan syrjään ja mieheni laittoi kätensä taikinaan ja alkoi vaivata. Viimeisenä lisäsin öljyn ja loput jauhoista.
Laitoin lavuaariin tulpan ja päästin sinne kuumaa/lämmintä vettä ja asetin taikina kulhon sinne ja peitin kulhon pyyhkeellä.
Sitten kun taikina oli noussut kunnolla
(annoin sen kohota n.30min)
rupesimme mieheni kanssa leipomaan.
Jaoimme taikinan ensin neljään osaan ja kaulitsimme ja valmistimme aina yhden osan kerrallaan pellille ja uuniin meneviä pullia.
Kun taikina oli kaulittu tasaisesti, voitelimme sen juoksevalla rypsiöljyvalmisteella (ajaa saman asian kuin sulatettu leivontamargariini,
mutta on vain helpompi käyttää) ja sitten ripottelimme sokeria ja kanelia kaulitun taikinan päälle, rullasimme taikinan rullaksi/pötköksi ja siitä sitten leikkasimme sopivia paloja taikinaa ja pistimme pellille.
Voitelimme pullat munalla ennen uuniin laittamista.


Uunissa meillä oli 200-astetta, pullat olivat uunin alimmalla tasolla n.15minuuttia.

Pullat onnistuivat hyvin ja nyt koti tuoksuu ihanalle vastaleivotulle pullalle :)

Pistäkäähän kommenttia tai vinkkejä tai ehdotuksia tulemaan, kaikki kommentit luen ja otan huomioon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti